Brad natural de Crăciun? E superb, însă ne este o milă infinită ca acest superb pom să piară răpus de topoare doar pentru ca noi să ne bucurăm vremelnic de el, după care să ajungă la gunoi. În afară de asta, în câteva zile se usucă și începe să-și schimbe culoarea. Iar molidul se și scutură.
Brad artificial? Deși îl putem păstra ca pe mobilă și să-l împodobim an de an, sunt slabe șanse să pară natural ori să arate ca în reclame şi ne va lipsi din case exact aroma de cetină proaspătă ce dă savoare Sărbătorilor.
Și atunci, rămâne varianta bradului viu, la ghiveci.
Numai că nu este atât de simplu cum s-ar crede, ci trebuie să respectăm câteva cerințe. Deși avem grijă de el, putem avea surpriza de a îl vedea uscându-se și pierind. Doamne, ce am făcut greșit? ne vom întreba.
Totul tine de acomodare.
Când îl aducem de afară, bradul trebuie adaptat la temperatura din casă, dar asta nu se face imediat. 2-3 zile va trebui să-l ținem într-un garaj, balcon sau un spațiu ceva mai răcoros, cu aproximativ 13 grade și lumină, pentru a se putea aclimatiza. Altfel, îi vom da bioritmul peste cap și își va deregla procesele biologice. Odată ce l-am invitat în casă, va trebui să facem rost de un spray hidratant cu care-l vom pulveriza zilnic, pentru a-i îndulci existența înăuntru și a preîntâmpina căderea acelor. I-ar plăcea să stea undeva la lumină, dar nu şi aproape de sobă sau calorifere. Mai trebuie să vă sfătuim să nu îl încărcați cu o instalație electrică ce produce căldură, deoarece nu îi priește.
Unui brăduț de 1,5 m sau ceva mai mare îi trebuie cam un litru de apă pe zi, însă vom fi atenți cam câtă apă absoarbe. La unul mai mic vom pune cam 350 – 400 ml. Nu îi administrăm îngrăşăminte. Dacă am și aerisi zilnic camera ar fi perfect. Vom fi în permanență cu ochii pe el, deoarece mai mult de 5-10 zile în interior îi dăunează și am putea asista la deteriorarea acelor. Îl vom scoate într-un mediu mai răcoros, poate chiar și afară, unde își va reveni la normal și unde vom avea grijă de el până la primăvară, când îl vom putea planta.