Ne așteaptă nopți reci! Ce facem cu florile de afară?

flori frig

Din păcate, toamna astronomică a adus cu sine vreme rece. Gata cu răsfățul! În funcție de zone, temperaturile coboară pe lângă zero grade Celsius.

Tristeţea begoniilor
Unele varietăți nu suportă frigul, iar la îngheț le pierdeți garantat.
Cele cu tuberculi vor fi tratate ca şi gladiolele sau daliile, adică le scoatem bulbii din pământ şi le păstrăm la loc întunecat şi uşor răcoros.
La soiul Tuberhybrida, temperaturile mai mici de 10 grade duc la îngălbenirea frunzelor si căderea florilor, doar că putem preîntâmpina neplăcerile tăind tulpinile cu câteva frunze la cam 5 centimetri.
Există însă şi begonii decorative prin frunzele lor, acestea pot trece iarna cu bine, însă nu afară, ci în casă, la temperaturi mai mici de 20 de grade, la lumină.

Atenţie! Vom mai duce în casă florile din balcon sau din curte, în ordinea sensibilității la frig, începând cu trandafirii japonezi (Hibiscus) şi Thunbergia, ultimele rămânând mușcatele, leandrii şi cercelușii. Aceștia trebuie puși la adăpost doar când temperatura scade sub 7 grade Celsius în timpul nopții.

Muşcata iernează în casă
Mușcata este una dintre cele mai populare şi iubite plante de apartament.  Are numeroase soiuri, care de care mai colorată şi interesantă.  Mușcata zonală sau românească (Pelargonium zonale) trebuie să stea iarna în încăperi răcoroase  (7-15 grade Celsius), cu lumină pentru fotosinteză. O vom uda rar.  Mușcata curgătoare (Pelargonium peltatum) poate fi ținută la o temperatură mai ridicată, nu peste 20 de grade Celsius. Camera trebuie să fie bine aerisită şi cu un pic de umiditate. Şi excesul de apă face rău plantei.

Violeta de Parma  nu e prea pretențioasă
Violetele de Parma sau africane (Saintpaulia), cu flori mici, grațioase, înfloresc cam tot timpul anului. Trebuie doar menținute cum e recomandat. Preferă locurile luminoase, cu soare blând, de preferință, către est. Dacă frunzele se închid la culoare și planta nu mai înflorește, înseamnă că are nevoie de mai multă lumină, și că trebuie mutată. Nu necesită ghivece mari, se pune apă la temperatura camerei, doar în farfurioare fără a se atinge frunzele.

Trandafirul japonez nu iubește nici căldura nici frigul
Hibiscusul, sau trandafirul japonez adoră lumina, dar nu-i place mai cald de 20 de grade, nici mai frig de 10. Practic, îşi pierde florile sau bobocii. Iarna, în perioada de repaos în casă, va sta la loc ferit şi umbros, departe de calorifer sau sobă şi va fi udat rar. Primul semn că nu îi este bine e îngălbenirea frunzelor.

Leandrul trebuie adăpostit după prima brumă
Leandrul (Nerium oleander) este frumos, rezistent şi nepretențios, însă nu îi place înghețul. La minus 5 grade C moare, iar de la zero la minus 5 rămâne fără frunze. . Ideal e să stea într-o încăpere cu 5 până la 10 grade, la lumină bună, iar udat bine, va înflori chiar şi iarna. Atenție la păduchii care îi pot ataca frunzele şi care sunt dificil de stârpit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.