E încă vară, este aproape caniculă. Sunt multe dintre plante care nu fac față temperaturilor ridicate, se usucă, se apleacă și pot chiar să se rupă. Pentru ca grădina sau terasa să arate bine mereu, trebuie să ținem cont de efectul pe care îl poate avea căldura puternică asupra florilor. Ne vom calcula bine de la început ce și cum și unde plantăm. Astfel, în lunile caniculare, amenajarea va arăta mereu bine, proaspătă, cu flori superbe.
Althaea rosea, nalba de grădină sau nalba mare înflorește din iunie până în octombrie. Planta necesită multă lumină și soare pentru a înflori, deci exclus zonele umbroase. Poate poate rezista la căldură, chiar și la secetă, însă nu suportă vântul puternic.
Antirrhinum majus sau Gura leului este cultivată în grădini, parcuri, jardiniere, balcoane și terase. Planta poate fi expusă în plin soare, rezistând chiar și la temperaturi de 30 de grade.
Gazania iubește căldura și soarele și se simte bine în verile secetoase, când înflorește abundent. Îngrijirea constă în special în tăierea florilor uscate, lucru ce stimulează o altă înflorire.
Helianthus annuus – Floarea soarelui este cea mai mare iubitoare de soare, după care, efectiv se rotește, pentru că altfel nu se poate dezvolta, indiferent unde ar fi așezată.
Budleja – Liliacul de vară are nevoie moderată de apă și de un sol bine drenat și fertil. În plin soare se simte foarte bine.
Pelargonium Zonale (Mușcata) dacă este așezată la lumină, va înflori și va arăta minunat, indiferent că este în ghiveci, jardinieră sau în pământ, în grădină. Trebuie udată zilnic. Totuși, varietatea Pelargonium peltatum (Mușcata curgătoare), care adoră lumina, trebuie ferită de razele mai puternice, sau dacă este direct expusă, are nevoie de udare repetată.
Portulaca grandiflora (Floarea de piatră) adoră lumina directă de la soare și căldura. Dacă o ținem la umbră se dezvoltă, însă nu ne va răsplăti cu flori.
Viola tricolor (Panseluţele) sunt, de asemenea, flori iubitoare de lumină și soare. Peisagiștii și grădinarii le preferă tocmai pentru că sunt foarte rezistente la boli, dăunători și chiar frig.
Tagetes patula (Crăițele) au o mireasmă puternică, pregnantă; sunt galbene și portocalii, mici, cu petale bogate. O alegere bună pentru grădină, unde stau foarte frumos alături de alte flori.
Zinnia elegans sau Cârciumăresele au o formă perfectă de disc, cu mai multe rânduri de petale rotunjite. Sunt roșii, galbene sau roz-violet și înfloresc toată vara, iubind lumina și soarele. Trebuie udate în fiecare seară.
Phlox paniculata (Brumărelele) sunt ușor de recunoscut, datorită formei rotunde sau de ciorchine a mănunchiului de flori. Înfloresc dacă sunt plantate la soare sau în zone ușor umbrite, altfel pot căpăta o boală datorată umidității.
Cactușii sunt cunoscuți pentru temperaturile extreme la care rezistă, fără a avea nevoie de prea multă apă. Fac față cu succes zilelor caniculare.
Crassulei sau Arborelui de jad îi place soarele și lumina. Poate fi cultivată în spații ferite de îngheț, în timpul iernii. În schimb, vara, în lunile călduroase, poate fi amplasată în parcuri și grădini, fiind deseori utilizată la realizarea diferitelor aranjamente florale.