Cinci trucuri usoare pentru un gazon frumos

Gazon ingrijire

Iarba verde, verde de acasa… Un gazon frumos este unul dintre cele mai dorite lucruri in gradinile din intreaga lume. Va prezentam aici cinci sfaturi utile care va vor ajuta in stradania dumneavoastra de a obtine un gazon perfect.

Sezonul in aer liber a inceput si a venit timpul sa va bucurati de frumosul dumneavoastra gazon . Un gazon care va fi mandria si bucuria cartierului si care va sta verde si luxuriant, daca va fi ingrijit cum trebuie. Pentru a va ajuta cu aceasta, am facut o lista de lucruri importante ce nu trebuie uitate:

1.Taierea

Taierea periodica a gazonului este importanta pentru a indesi iarba. In ceea ce priveste tehnica taierii : putin si des este mai bine decat totul dintr-o data. De fiecare data cand taiati iarba schimbati directiile si sensul de taiere, astfel incat firele de iarba sa nu fie presate in aceasi directie de fiecare data. Pentru fiecare taiere, regula de baza este sa scurtati firul cu jumatate, pana la doua treimi, la aproximativ 5 cm. In mijlocul verii este mai bine sa lasati iarba putin mai lunga pentru a rezista mai bine la seceta .

2.Fertilizarea

Taierea ierbii elimina substantele nutritive din aceasta , nutrienti care trebuie inlocuiti, pentru a asigura un maxim de crestere . Prin urmare, de la inceputul primaverii, ar trebui sa fertilizati gazonul la fiecare patru sau cinci saptamani. Gazonul are nevoie de azot, potasiu si fosfor ,iar amestecuri de fertilizatori speciali pentru gazon se gasesc la orice comerciant local. Dozele precise sunt indicate pe ambalaj.

  1. Udarea

Daca vreti ca gazonul sa fie verde si robust toata vara este important sa-l udati . Cat de des, depinde de temperatura si umiditate. Cand iarba are nevoie de apa ea capata o tenta de gri-bleu, iar frunzele mai batrane de pe planta vor incepe sa se ofileasca. Daca ati plantat un gazon nou, trebuie sa-l udati odata pe zi, astfel incat semintele sa germineze si sa se formeze un sistem bun si solid de radacini.
In prezent udarea gazonului necesita un minim de efort. Puteti uda gradina dumneavoastra manual, partial sau complet automat. Gama de produse GARDENA cuprinde solutii de udare mobile si stationare, precum si pompe si dispozitive de control al udarii. Daca doriti, sisteme si sprinklere automate, inteligente, controlate prin computer se pot ocupa de udare iar tot ce aveti de facut dumneavoastra este sa programati sistemul si sa plasati sprinklere.

4.Monitorizarea buruienilor

Puteti chiar sa iesiti invingator in lupta impotriva buruienilor din gazonul dumneavoastra daca folositi tehnica adecvata si sunteti persistent. O multime de buruieni pot fi indepartate folosind mijloace mecanice. Buruieni mai mici (vintrilica sau trifoiul alb) ar trebui indepartate cu un scarificator manual, care trebuie folosit des, pentru a impiedica cresterea acestora. Papadiile si margaretele trebuie scoase cu radacina cu tot, cu ajutorul plivitorului pentru radacini,si este foarte important sa scoateti cat puteti de bine radacina, pentru a preveni regenerarea lor. Daca totusi – in ciuda tuturor eforturilor –dusmanul triumfa, trebuie sa luati in considerare optiunea utilizarii de ierbicide. In varianta nefavorabila in care buruienile au invins complet iarba, restructurarea intregului sol si acoperirea acestuia cu gazon rulat este cea mai buna solutie.

5.Scarificare si aerare

Pentru a putea respira si creste, radacinile ierbii necesita aer. Solul unui gazon, de multe ori, nu este suficient de nisipos, iar lipsa de aer nu permite cresterea ierbii. Cu ajutorul unei furci simple puteti sa faceti gauri in gazon si sa le umpleti cu nisip grosier. Acest lucru permite apei de la suprafata sa curga in adancime si, de asemenea, furnizeaza oxigen radacinilor. Pentru a scapa de radacini moarte si alte resturi, ar trebui sa scarificati gazonul. Indepartand iarba uscata de pe gazon asigurati mai mult spatiu de respirat pentru iarba si o ajutati sa creasca mai bine.

Sursa articol: www.gardena.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.