Ianuarie este denumit popular Gerar, iar în acest an, gerul își arată colții din plin. Este necesar să luăm deci, măsuri suplimentare pentru a proteja plantele mai mici, arbuștii și arborii și trebuie să știm că cele mai sensibile sunt cele tinere, încă neadaptate. Le vom tunde ramurile fragile și le vom proteja rădăcinile. Câteva exemple: bougainvillea, fuchsia, plantele suculente.
Dacă nu este zăpadă, pericolul pentru rădăcini este cu atât mai mare. Vom împrejmui rădăcinile cu ramuri de brad, talaș sau folie microporoasă anti îngheț.
Arbuștii și coroanele pomilor tineri, ce devin casante în caz de îngheț, pot fi protejate cu pânză de sac, însă atunci când temperatura este cu plus, le vom descoperi.
Dacă pământul nu este înghețat și poate lucra, este recomandat să fie întors, operațiune ce expune ouăle insectelor din sol la ger și le oferă păsărilor o mică gustare. Este o perioadă propice pentru a adăuga compost, dacă nu este zăpadă, ori aceasta este în curs de topire. Tot acum putem efectua încă un tratament pentru pomi, împotriva bolilor și dăunătorilor, cu insecticid și un ulei horticol special, în ordinea amintită.
Din când în când, putem să curățăm grădina. Începem cu trandafirii și cu ramurile moarte ale plantelor, însă cu atenție, să nu afectăm lăstarii noi.
Foarte important! Atunci când ninge puternic, scuturați coniferele din când în când de zăpadă, pentru a ușura crengile acestora și a evita ruperea lor.
Și dacă tot dorim să ne facem de lucru prin grădină, vă mai oferim câteva sugestii. Zăpada de pe alei nu trebuie aruncată pe gazon, deoarece, din cauza lipsei de aer se pot forma pete galbene.
Păstrăm cenușa, pe care o vom folosi ca îngrășământ pentru iriși ori alte plante alcaline.
Vom uda plantele veșnic verzi (brad, buxus, laur, rhododendron), dar numai când nu este înghețat. Dacă le-am pus toamna, solul lor va trebui să fie acoperit și protejat de frig.
Vom alege şi vom comanda din timp puieții și materialul săditor și vom pregăti viitoarele locuri de plantare.