Cu puțină grijă, grădina noastră poate fi frumoasă și în decembrie

cyclamen in the snow

E decembrie? Şi ce dacă! Asta nu înseamnă că în grădină nu mai avem de lucru, chiar și numai să o facem să arate ceva mai bine acum, când florile şi frunzele au rămas amintire. Desigur, mulți dintre noi vom împodobi cu ornamente de Crăciun, care vor estompa din griurile și ruginiul specifice iernii.

Poate că mai întâi ar trebui să acordăm atenție cișmelei și sistemului de irigare, protejându-le de ger, dacă nu cumva am făcut acest lucru, altfel riscăm pierderi mari de apă şi daune la sisteme.

În grădina de flori vom practica tăieri la wisteria (glicina) și vom tunde trandafirii care s-au uscat și lăstarii afectați de frig ori de dăunători, după care le vom aplica suporturi. Lăstarii înfloriți se taie la două treimi din lungimea lor. Poate că suntem tentați să tăiem și florile uscate, însă acestea au rolul de a proteja viitorii muguri de îngheț. Tot pentru a feri trandafirii de dăunători adunăm frunzele căzute în jurul plantelor afectate.

De asemenea, vom curăța plantele perene de frunzele lor uscate și le vom rări.
Dacă nu am scos bulbii florilor de vară, precum dalia, begonia și gladiola, vom face acest lucru, având grijă totodată să îndepărtăm frunzele uscate, apoi să îi depozităm la loc răcoros și uscat. În mod obișnuit, încă putem planta bulbi ai florilor de primăvară, cât timp nu dă înghețul, însă iarna deja s-a instalat brutal.

varza decorativa de iarna

Putem avea chiar şi iarna flori proaspete în grădină?
Da. Rezistă ciclamele, iedera, skmimia, panseluțele, varza decorativă și alte plante perene. Varza decorativă este uimitoare. Se colorează mai intens cu cât este mai frig. Se poate planta direct în grădină sub formă de bordură sau de pată de culoare, ori în aranjamente florale, în ghivece mari de ceramică sau lemn sau în jardiniere, alături de plante precum gaulteria, calluna, erica, conifere. Putem înveseli astfel intrarea în casă, terasa, pervazurile ferestrelor.

Nu călcați gazonul când este ger
Vom încerca să nu călcăm gazonul când este ger sau zăpadă, pentru că îl putem deteriora. Se poate tunde dacă nu este înghețat afară, cu condiția să lăsăm firele ceva mai lungi. Vom avea grijă ca solul să respire, înțepându-l din loc în loc și vom curăța de frunze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.