Dalia, floarea cu nume de fată, sau fata cu nume de floare?

dalia rosie agroexpert

Dalia, floarea cu nume de fată, sau fata cu nume de floare?

Dalia. Ce nume frumos de fată port! Sau pe ea au botezat-o după mine?
M-au adus din Mexic. Pe aici, oamenii îmi zic şi gherghină.

Port toalete sofisticate, uni sau şatirate, cu dantele şi volănaşe, acestea sunt petalele mele rotunde sau ascuţite, dese ca un pampon ori răsfirate, colorate din belşug în alb, galben, nuanţe de roşu sau violet. Mulţi stilişti mă preferă atunci când realizează aranjamente pentru ocazii festive sau buchete.

De la sat la oraş, de la grădină la parc, e greu de crezut că nu mă vei găsi, acolo, printre alte flori. Micuţe, de numai câteva degete, sau uriaşe, de un metru şi jumătate, părem într-o continua vervă; înflorim din  iunie până în octombrie, chiar şi până ce primele semne ale iernii îşi fac apariţia.

Ne plantezi cel târziu în luna mai, la mică adâncime în pământ, cam 5-6 cm, la o jumătate de metri distanţă între tuberculi, pentru că vom creşte şi riscăm să ne umbrim reciproc. Avem nevoie de apă multă, chiar și de două ori pe zi, graţie structurii noastre. Iubim zonele însorite sau cu foarte puţină umbră, iar pământul să fie fertil, ușor nisipos. Cum trebuie să ai grijă să nu ne deshidratăm şi deci ne vei uda des, tot aşa trebuie să ai grijă şi să ne fertilizezi.

Foarte important, atunci când începem să creştem, este şi să ne copileşti, adică, să ne rupi lăstarii laterali care se formează pe tulpinile mari cu flori, fiind vorba doar de primii 2 sau 3. Astfel, vei putea avea în grădina ta nişte dalii de vis.

Dalia  – Semnificaţii

Dalia alba înseamnă recunoștință și respect, fapt care o recomandă în a fi oferită părinților sau persoanelor față de care avem o datorie sufletească. Dalia galbenă este o floare a iubirii, iar floarea de culoare roșie exprimă dorul arzător față de persoana iubită. Pentru azteci, floarea însemnă puterea războinică și înțelepciunea tactică, fiind asociată cu sângele, viața și vitalitatea. Era floarea cerului, grație discului ei galben, dar și celor din lumea aceasta. Europenii au căutat să o folosească drept medicament înainte de descoperirea insulinei, folosind-o la prepararea unui fel de zahăr special pentru diabetici.

Cum vei păstra dalia înflorită cât mai mult timp în vază?

Te învăţăm un mic truc. Durata de viață a daliilor este de aproximativ de 6-10 zile, asta dacă li se oferă îngrijirea cuvenită. Tijele florilor se pun în apă clocotită și se așteaptă până la răcirea totală a acesteia sau până când coada devine neagră. Se taie apoi porțiunea scufundată în apă și se așează florile în apa rece. Procedeul se poate aplica și altor flori pentru prelungirea duratei lor de viață în vază.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.