Tu știi să plantezi corect un puiet? Iată instrucțiunile detaliate

plantare copac

Plantarea unui puiet pare un lucru simplu și chiar este. Dar este important să respecți anumite reguli, dacă vrei ca micuțul să aibă șanse să crească sănătos și să „prindă” cum trebuie.

Pasul I: Realizarea gropii
Groapa în care va fi introdus puietul trebuie să fie proporțională cu dimensiunile rădăcinii puietului. Ținând cont de mărimea puieților utilizați la acțiunile de plantare, se recomandă ca groapa să fie un cub cu latura de cel puțin 40 cm. Pământul scos din groapă se așază alături și se fărâmițează. Dacă groapa se realizează pe un versant, pe un plan înclinat, pământul se așază în amonte (mai sus de groapă). Indiferent de situație, pământul aflat în partea superioară (care prezintă numeroase resturi de frunze, rădăcini etc.) se așază separat de cel scos din jumătatea inferioară a gropii. De ce? Deoarece, după poziționarea puietului în groapă, primul pământ care se va pune va fi cel scos prima dată (cel bogat în elemente nutritive şi resturi vegetale). Atenție! Resturile vegetale vor fi înlăturate, nu se vor introduce în groapă! De ce? Deoarece, prin descompunerea lor, vor rezulta spații (cu aer și numeroase microorganisme) pe care nu ni le dorim în preajma rădăcinii. Resturile vegetale se pot pune la final.

Pasul al II-lea: Introducerea puietului în groapă
Puietul se va introduce în groapă cu aproximativ 2-3 cm deasupra coletului. Coletul reprezintă zona de tranziție dintre rădăcină și tulpină și se află la 1 cm deasupra ultimelor rădăcini mici, filamentoase. Atenție! La introducerea puietului în groapă, rădăcina acestuia trebuie să stea drept, să nu fie răsucită. Dacă rădăcinile sunt prea mari, acestea se pot toaleta (se pot rupe porțiuni din ele), însă este recomandabil să întrebați specialiștii înainte să faceți acest lucru.

Pasul al III-lea: Introducerea pământului în groapă şi tasarea acestuia
Lucrându-se într-o echipă de doi, plantatorul se va asigura că puietul este poziționat în centrul gropii, în timp ce săpătorul va introduce pământul (bine mărunțit și fără resturi vegetale) în groapă. Nu uitați să introduceți prima dată pământul pe care l-ați scos inițial! Într-o primă etapă, se introduce pământ până se acoperă aproximativ o treime din lungimea rădăcinii. Apoi se tasează energic pământul, cât mai aproape de rădăcina puietului, însă cu grijă, pentru a nu o rupe. Este recomandabil ca introducerea pământului în groapă să se realizeze în trei etape, iar după fiecare etapă să se taseze. Nu uitați ca, după realizarea ultimei tasări energice, să vă asigurați că puietul a fost îngropat corespunzător, adică să existe 2-3 cm de pământ deasupra coletului. Apoi se pot așeza și resturile vegetale scoase din groapă, operațiunea fiind urmată de o tasare superficială. Această ultimă tasare  nu va mai trebui să fie la fel de puternică deoarece pământul (și resturile vegetale) aflate la suprafață se vor tasa din cauza precipitațiilor ulterioare.

Pasul al IV-lea: Realizarea unui “baraj” ori “inel” în jurul puietului
Ținând cont că cele mai multe plantări s-au realizat sau se vor realiza în zone de câmpie (aride și cu deficit de precipitații), se recomandă „construirea” unor mici formațiuni în jurul puietului, cu rolul de a direcționa și menține apa cât mai mult în proximitatea puietului. Dacă groapa este realizată pe un versant, pe un plan înclinat, se recomandă realizarea unui mic „baraj” în aval (zona aflată mai jos de puiet). Dacă groapa a fost realizată pe un plan orizontal, atunci se recomandă realizarea unui inel în jurul puietului. Atenție! „Barajul” ori „inelul” trebuie realizat mai sus față de nivelul inițial (dinainte de săpare) al pământului.

Sursa articol: maimultverde.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.