De ce mi se ofilesc petuniile?

probleme petunii

Este întrebarea, poate, cea mai frecventă pe care şi-o pun cei care iubesc florile.

Alegi cea mai frumoasă, sănătoasă şi bogată plantă sau mai multe, le duci acasă, le aşezi în balcon, în grădină, în jardinière şi, după ceva timp, constaţi că, deşi le-ai udat periodic, ele pălesc, încep să se ofilească, nu mai au vigoare. Ce s-a întâmplat? te întrebi.

Prea multă apă, sau prea puţină apă! Atunci când nu primesc suficientă, se ofilesc. Cantitatea de apă şi momentul în care le este administrată reprezintă principala cauză a ofilirii.  Nici să cazi în extrema cealaltă nu este bine, deoarece, de asemenea, se pot ofili – planta începe să putrezească şi atunci veţi observa că se usucă cu totul, rămâne fără vigoare şi nu mai este nimic de făcut.

Pentru a nu mai greşi, înainte de a pune apă florilor, verificați cum este pământul lor: dacă este umed, abţineţi-vă  şi aşteptaţi până se usucă la suprafaţă. De preferinţă, udaţi-le dimineaţa, până nu este prea cald afară.

Dar şi lipsa luminii solare le poate ofili. În schimb, soarele le ajută să aibă multe flori. Nu le place umbra. Lăsaţi suficientă distanţă între flori pentru a se dezvolta suficient şi a se solariza.

Şi ar mai fi dăunătorii: afide, omizi, limacşi, care se înfruptă din ele fără milă.  De asemenea, putregaiul alb sau cel cenușiu, ori ciupercile atacă rădăcinile.

Totuşi când observaţi că planta este bolnavă, încercaţi să îndepărtaţi părţile afectate, astfel îi mai acordaţi o şansă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.