Am trecut pe modul „toamnă” și decorul nu mai seamănă prea mult cu cel din august, tentele roșiatice și frunzișul tot mai rar însoțesc fiecare zi a lui Brumărel.
Departe de noi însă repausul hibernal în ceea ce privește grădina de flori. Încă avem câteva lucruri de făcut pentru a putea păstra unele flori de ghiveci și pentru a ne asigura frumoasa grădină plină de flori din anul următor.
Vom începe cu mutarea la adăpost, în casă sau beci a plantelor ce nu tolerează frigul, pentru ca acestea să nu degere ori să piară. Nu mai amânați, deoarece fiecare noapte cu frig le face rău.
Vom strânge resturile vegetale. Frunzele sunt bune pentru a obține din ele compost, astfel: într-un vas mare, preferabil de plastic, cu aerisire, putem așeza materiale biodegradabile: resturi de fructe și legume, iarbă, frunze, crengi, hârtie, coji de ouă, scoarță de copac, paie, coceni, buruieni, rumeguș, zaț de cafea, pliculețe de ceai, balegă, alge, etc. (nicidecum animale moarte, oase, grăsimi, uleiuri, excremente de pisici, câini, porci sau umane, nici materiale toxice, chimicale). Periodic amestecăm și dacă este cazul, adăugăm câte puțină apă.
Vom culege și îndepărta petalele și frunzele trandafirilor. Eliminăm plantele anuale care au pierit. Smulgem buruienile care pot stânjeni accesul înainte ca zăpada să ne surprindă.
Tot acum scoatem din pământ rădăcinile și bulbii de gladiole, dalii, canna, begonii sau crini exotici.
O dată la 4 sau 5 ani e recomandat să scoatem și bulbii de primăvară ai lalelelor, zambilelor, narciselor sau crocus. Aceștia trebuie separați pentru a se înmulți mai ușor.
Ce și când plantăm?
Ne asigurăm rezerva de semințe pentru viitoarele culturi, păstrând semințele de la cele mai sănătoase plante.
E timpul să semănăm semințele de gazon pentru a avea o peluză proaspătă și frumoasă. Plantăm bulbii florilor de primăvară, mai puțin cei de lalele, care vor fi puși în noiembrie; de asemenea, acum este timpul și pentru a pune semințe de ierburi aromatice (oregano, busuioc, cimbru, pătrunjel). În grădină vom planta răsadurile de plante bianuale. Iar dacă se cere, acum e momentul să aducem în grădină arbori și arbuști.
În fine, tot ce mai avem de făcut este să fim atenți la sănătatea plantelor şi la insectele care încă pot face rău, în ciuda frigului.