Nuanțele și tonurile de ruginiu, arămiu, roșu și auriu ale toamnei ne înnebunesc prin căldura și frumusețea lor.
Mulți arbori și arbuști încununează hlamida Naturii cu culori vii, pure, bucurând ochiul și sufletul deopotrivă. Roșul și galbenul, cu întreaga lor gamă spectaculoasă par a incendia parcurile şi grădinile, atunci când soarele aruncă sclipiri de foc în frunzișuri.
Acer Palmatum (Arțarul japonez) ne răsfață prin varietatea de nuanțe incredibile. Soiul Summer Gold ne duce cu gândul la auriul verii, Bloodgood, la sângeriu întunecat, Shindeshojo Spring Red arde în roșu intens, Ikandi şi Osakazuki etalează nuanțe de galben pal, verde deschis și magenta, Butterfly împletește auriul cu un roșu cald, Artropurpureum e purpură umbrită, iar Coralinum duce cu gândul la coralii oceanelor.
Disanthus cercidifolius, din familia Hamamelidaceae ne uimește toamna cu frunzele în formă de inimioară în tonuri de ciclam, magenta şi violet puternic, portocaliu cald și roșu viu sau combinații între acestea.
Rhus Typhina (Sumacul sau Oțetarul roșu) este arbustul ornamental cu frunze filigranate, semănând a ferigă, ce-şi schimbă verdele deschis de vară cu teribile tonuri de portocaliu, roșu, auriu, rubin, ruginiu. Fructul acestuia, puternic colorat, poate fi admirat pe ramuri până primăvara.
Cercis siliquastrum (Arborele lui Iuda) șochează cu coloritul aparte, de la portocaliu închis la magenta.
Betula sau mesteacănul şi Fraxinus (frasinul) ne dăruiesc toamna, alături de nuci, cele mai intense și bogate tonuri și nuanțe de auriu și galben, cu efect direct asupra psihicului stresat de schimbarea de anotimp. Fraxinus este şi mai darnic din punct de vedere cromatic, explodând în ruginiuri și vișiniu de vis.
Iar dacă preferați garduri sau ziduri intens colorate în culori de toamnă, Parthenocissus quinquefolia (Viţa canadiană) reprezintă soluția cea mai simplă, atenție, însă, planta agățătoare se poate întinde ci 200 mp pe an.