Noiembrie sau Brumar. Vara din toamnă s-a terminat, diminețile aduc brumă, iar zilele sunt tot mai reci. Şi încă mai avem lucrări de făcut prin grădină.
Ce plantăm afară și ce păstrăm în casă
Vom pregăti pentru iernat plantele bianuale și perene. Putem profita de zilele cu vreme îngăduitoare pentru a planta bulbii de toamnă (lalele), astfel, încât, primăvara, acestea să ne răsplătească din timp cu frumusețea lor. Aşa prevenim bolile și dăunătorii. În schimb, pentru o înflorire bogată la primăvară , bulbii de zambile trebuie plantați într-un vas de pământ.
E timpul să punem și panseluțe, violete şi alte flori care ne pot înveseli în martie și aprilie, dar și arborii de Magnolia, dacă vrem să ne bucurăm de superbele lor flori.
Alți bulbi trebuie scoși (dalia, begonia, gladiola). Le îndepărtăm frunzele uscate și îi depozităm la loc uscat și ferit de îngheț.
Un gazon sănătos și curat
Este cam ultima ocazie pentru a aera gazonul, înainte de sosirea iernii. Vom utiliza unelte speciale pentru aerat, sau o furcă cu care vom străpunge pământul la intervale regulate. Vom aduna frunzele uscate de pe gazon. Mărunțite și amestecate cu alte ingrediente, acestea vor fi un bun compost pentru anul viitor.
Curățăm, plantăm și îngrijim pomi și arbuști
Este timpul pentru a planta anumite soiuri de arbori și arbuști. Lucrările de plantare se execută în timpul repausului vegetativ al plantelor, astfel:
– La speciile foioase care îşi pierd frunzele toamna, plantarea se face între 15 noiembrie – 15 martie.
– La speciile foioase cu frunze persistente, plantarea se face între 15 octombrie – 15 aprilie. Atenţie! Se plantează obligatoriu cu balot de pământ: speciile foioase cu frunze persistente; speciile foioase cu frunze semi persistente (Lonicera pileate, Cotoneaster horizontalis); speciile sensibile la prindere (magnolia, fagul purpuriu, mesteacănul); speciile foioase de talie mare; toate speciile de conifere – preferabil din septembrie).
Îndepărtăm arborii distruși sau prea bătrâni și la cei pe care îi păstrăm, executăm tăieri de rodire și de întreținere sau formare a coroanei.
După căderea frunzelor, în zilele liniștite, fără gheață și zăpadă aplicăm tratamente de iarnă împotriva bolilor şi dăunătorilor ce iernează pe aceștia. Continuăm cu fertilizarea în profunzime a solului.
Tot acum pregătim şi uneltele de grădinărit pentru viitorul sezon. Ascuțim, curățăm şi ducem la adăpost de intemperii tot „instrumentarul”. Un mic truc este să ungem cu ulei coada de lemn a uneltei pentru a nu crăpa şi metalul, pentru a-l feri de rugină.