Panseluța, armonii vibrante în orchestra coloristică a oricărei grădini

panselute

Ţi-ai putea imagina că există o floare care să reziste afară tot anul? Adică să o vezi radiind în soare vara şi colorând griurile iernii? Eu, Panseluţa, sau Viola, cum mi se spune ştiinţific, sunt aceea.

Primăvara îmi disput întâietatea cu ghiocelul, însă el nu exaltă în atâtea culori ca mine şi odată ce i-ai admirat clopoţelul delicat, îşi ia adio pentru un an. Par delicată, dar rezist foarte bine la boli şi dăunători, trebuie doar să ştii ce să-mi faci când apar probleme.

Nu-i mare filosofie să mă creşti să să ai grijă de mine. Nu cresc mai mult de 15 cm, dar te răsplătesc cu nenumărate soiuri şi totuşi, parcă nu suntem două la fel, deşi evoluăm împreună în acelaşi concert.  Există om care să nu se gândească prima oară la mine când vrea flori în grădină?

În ghiveci, rond sau bordură, eu sunt la fel de frumoasă, ca parte a ansamblului unui cor al culorilor!

Trebuie să ştii că prefer pământ sau compost bine drenat, să nu stagneze apa care m-ar putea ucide. Nu prea îmi place nisipul, ador soarele, dar mă descurc şi în semiumbră. Dacă iarna nu prea a fost darnică în precipitaţii, poţi să îmi uzi solul şi să fertilizezi cu un îngrăşământ lichid pentru plantele cu flori, bogat în fosfor şi potasiu, în doze modeste. Mă poţi planta chiar şi toamna, pentru că iernez bine şi voi întâmpina primăvara exuberantă.

Atenţie la deficienţele nutriţionale, în special la azot şi  fier, când frunzele cresc mai încet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.