Septembrie – să pregătim grădina de vis a viitorului sezon

septembrie gradina

Vara calendaristică a trecut, vara astronomică este încă prezentă, deși aspectul este tot mai evident unul de toamnă. Plantele încep să-și piardă vigoarea, nu mai înfloresc ca-n toiul verii, iar pomii își pierd deja din frunziș, ori încep să capete nuanțe brun-roșcate.

Totuși, nu avem motive să părăsim munca în grădină, ci, dimpotrivă. Avem de făcut lucruri importante, precum tăieri, curățări, plantări, înmulțiri. Vom îndepărta plantele uscate și vestejite, vom rupe florile uscate, iar pe măsură ce se eliberează terenul,  îl curățăm, îl afânăm, nivelăm și adăugăm fertilizatorii necesari.

Pentru rezultate mai optime, acolo unde este posibil se practică scarificarea, care se face cu ajutorul unui instrument special numit scarificator.

Încă de acum vom începe să plantăm bulbii florilor de primăvară: lalele, ghiocei, narcise, zambile, muscari. Vom verifica bulb cu bulb, să fie sănătoși, tari, să nu prezinte mucegai.  Fiecare soi va fi plantat la adâncimea potrivită; în general, florile mai micuțe, precum ghioceii și zambilele necesită de la 5 la 15 cm, ca și lalelele și narcisele mici, iar celelalte, mai înalte pot fi plantate și la 20 cm adâncime.

Tot acum semănăm și plantele anuale pentru sezonul 2019.

Dacă vrem să avem trandafiri frumoși și viguroși la anul, odată cu începutul anului școlar vom planta butașii de trandafiri. Groapa trebuie să fie suficient de adâncă cât să cuprindă rădăcinile. Vom uda foarte bine pământul înainte de așezarea butașului și putem adăuga de acum îngrăşăminte ce acționează în timp și care ajută planta să se dezvolte.

Nu vom uita nici de tunderea și curățarea gardului viu și al arbuștilor.

Este, de asemenea timpul optim și pentru plantarea de arbuști ornamentali. Puteți achiziționa diverși arbori și arbuști de la serele AGROEXPERT. Tot de aici vă puteți procura plante ce își păstrează frunzișul chiar și iarna, precum și conifere de mai multe soiuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.