Sfaturi de la bunica pentru plantele de apartament

sfaturi bunica

Când e vorba de îngrijirea plantelor de apartament, probabil că specialiștii v-ar sfătui să apelați la produsele fabricate în „farmaciile” pentru plante. De multe ori, însă, sfaturile din bătrâni ajută.  Multe sunt probate și se pare că s-au soldat cu succes.
E simplu să păstrăm în cămară, în debara sau oriunde, la îndemână resturi vegetale, scrum de țigară ori zaț de cafea, deoarece, anumite substanțe conținute de acestea pot ajuta plantelor noastre dragi.

Povestea cândva un domn la TV că nu aruncă niciodată apa rămasă de la spălarea cărnii sau a peștelui, ci hrănește cu ea florile, deși nu sunt carnivore. Ele îl răsplăteau înflorind ca în povești. Zeama aceea poate fi un bun îngrășământ pentru ele. Totuși, trebuie să fim atenți la un aspect:  nu cumva să rămână în apă resturi de carne ce pot putrezi și să ne pomenim în casă cu un miros mai teribil decât cel al Stelei Șerifului (Stapelia variegata).  Musafirii vor crede că v-a murit vreun animăluţ și ați uitat să-l îngropați.

De asemenea, apa rezultată de la fierberea cartofilor și care  conține substanțe hrănitoare s-a dovedit a fi bună. Nici drojdia alimentară nu este de lepădat. Puteți pune bucățele mici într-o sticlă cu apă, lăsați 24 de ore, apoi udați plantele,  care capătă astfel putere. Se spune că drojdia ajută la menținerea unei stări de vigoare și tinerețe și la noi, oamenii.

Obișnuiți să beți cafea? Excelent. E păcat să aruncați zațul, când îl puteți presăra pe pământul din ghivece, ori să-l amestecați cu coji de ouă pisate, ce ajută la dezvoltarea plăntuțelor.  Mai țineți minte obiceiul ortodox de a se pune la rădăcina plantelor din grădină coji de ouă înroșite? Acum știți de ce!

Și cojile de banană tocate mărunt sunt minunate pentru pământul din ghivece sau jardiniere, grație potasiului conținut. Asta ne trimite cu gândul la îngrășământul natural pentru grădină făcut din coji de fructe și legume lăsate la macerat împreună cu pământ și eventual, gunoi de grajd.

Zahărul este un îngrășământ popular folosit pentru fertilizare. Ne trebuie o linguriță de zahăr la un pahar cu apă.  Vom adăuga soluția doar o dată pe săptămână, excesul putând fi dăunător.

Îngrășământul din citrice poate fi, se asemenea bun. Umpleți o treime dintr-un borcan de un litru cu coji tocate mărunt și adăugați apă clocotită. Lăsați la infuzat 24 de ore, apoi scoateți cojile. Completați cu apă până la un litru și udați florile cu soluția obținută.

Încă ceva… Feriți florile din casă de calcarul din apa de la robinet. Pentru aceasta, trebuie să puneți o lingură de oțet la un litru de apă. Succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.